Imaginea prezinta o femeie cu deviatie de sept.

Medicamente si chirurgie pentru deviatia de sept

Articol actualizat in Decembrie 2017.

Deviatia de sept este o afectiune a cailor aeriene superioare. Ea presupune o deplasare sau o ingrosare a septului nazal cu o scadere consecutiva a fluxului de aer prin fosele nazale. Este posibil sa avem o singura nara infundata sau amandoua.

Deviatia de sept nazal poate sa treaca neobservata ani de zile sau poate sa se manifeste doar in raceli sau stari alergice. Specific intr-o deviatie de sept sunt senzatia de nas infundat, scurgeri si sangerari nazale, dureri de fata, dureri de cap, sforait si apnee. Alte afectiuni asociate sunt otitele si sinuzitele.

Pentru a diagnostica o deviatie de sept nazal este nevoie de o vizita la un medic specialist O.R.L.care sa se uite in fosele nazale cu ajutorul unei lumini puternice. Printr-o procedura atat de simpla acesta va constata daca ai o deviatie de sept si cat de severa este ea.

Odata diagnosticat cu deviatie de sept aveti 2 optiuni. Poti sa tratezi simptomele sau poti sa optezi pentru operatia de deviatie de sept. Doar a doua varianta aduce vindecarea definitiva.

Tratarea simptomelor se face cu decongestionante nazale, antihistaminice si sprayuri nazale cu cortizon. Din pacate, daca sunt folosite timp indelungat duc la dependenta si la agravarea simptomatologiei odata cu incetarea tratamentului. O procedura de succes este efectuarea unui lavaj nazal cu ser fiziologic, urmat de aplicarea de Bixtonim sau Olynth, ca in final sa se puna cateva picaturi de Pinosol. Logica din spatele acestor etape este: initial se curata, apoi se decongestioneaza, iar in final se aplica un strat hidratant si protector.

Operatia de deviatie de sept numita si septoplastie este varianta care vindeca definitiv deviatia septului. Se realizeaza usor si presupune indreptarea si remodelarea septului nazal fara a modifica sub nici o forma aspectul nasului. A nu se confunda cu o operatia de rinoplastie ce are ca scop imbunatatirea aspectului. Pentru o septoplastie este bine sa apelati la un medic specialist O.R.L., iar pentru o rinoplastie la un chirurg plastician.
Foarte importanta este ingrijirea post operatorie.

O astfel de operatie neingrijita optim poate duce la infundarea severa a nasului prin aparitia de cicatrici si aderente intre sept si peretii laterali ai foselor nazale. Si in acest caz lavajul nazal cu ser fiziologic urmat de aplicarea picaturilor de Bixtonim si apoi de Pinosol poate sa fie de real folos pentru o vindecare corecta si rapida.

About the author

Echipa Impenetrabil

View all posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *