Cum alegi apa minerala

Majoritatea specialistilor ne asigura ca mijloacele de control folosite pentru monitorizarea calitatii apei de la robinet sunt suficiente pentru a garanta siguranta acesteia. Cu toate acestea, apa ramane contaminata cu substante periculoase pentru sanatatea noastra, ca nitrati, produsi cu clor, saruri de aluminiu, cupru, plumb, fibre de azbest si medicamente. Mai mult, adeseori are un gust neplacut din cauza numeroaselor tratamente la care este supusa. In ultimele decenii aceste neajunsuri au crescut masiv consumul de apa imbuteliata.

Apa minerala naturala provine de la izvoare subterane si poate fi plata sau acidulata. Apa plata nu contine bioxid de carbon si este ideala pentru un consum curent pentru ca nu irita sistemul digestiv. Apa acidulata poate fi carbogazoasa cu continut natural de bioxid de carbon provenit de la izvor sau carbogazeificata cu bioxid de carbon adaugat. Apele carbogazoase sunt contraindicate persoanelor care sufera de reflux gastro-esofagian si balonare. 

Cum alegi apa minerala? 

 

Producatorii ne sfatuiesc sa alegem apa in functie de continutul in minerale. O caracteristica importanta a apei este cantitatea de reziduu sec la 180 grade C. Contrar a ceea ce sugereaza denumirea, nu este vorba de gradul de impuritati, ci de cantitatea de saruri minerale din compozitie. In functie de nivelul de reziduu sec, exista trei categorii de ape minerale: slab mineralizate (mai putin de 500 mg/l), mediu mineralizate (500-1500 mg/l) si puternic mineralizate (mai mult de 1500 mg/l). O alimentatie corecta asigura necesarul de minerale de care organismul are nevoie. Desi, in principiu, consumul de apa minerala nu este daunator, sunt situatii cand consumul ei este contraindicat. Astfel, apele slab mineralizate sunt recomandate unui consum curent, in timp ce cele mediu mineralizate trebuie consumate cu moderatie, iar cele puternic mineralizate pot provoca afectiuni renale si biliare. Apele puternic mineralizate sunt recomandate sportivilor si persoanelor cu anumite carente de minerale. De asemenea, pe perioada verii, cand temperaturile ridicate favorizeaza eliminarea mineralelor din organism, pot fi consumate ocazional pentru refacerea rezervelor.

Criteriul prezentat mai sus este important, dar departe de a fi suficient, de aceea este bine sa ai in vedere cand alegi apa minerala si ceilalti parametrii chimici ai apei, mentionati pe etichete, de exemplu valoarea pH-ului. PH-ul masoara concentratia ionilor de hidrogen si are valori cuprinse intre 1 si 14. O valoare mai mica de 7 semnaleaza caracterul acid al apei, iar una peste 7 indica faptul ca apa este alcalina. Apa de baut este bine sa aiba un pH cuprins intre 6,5 si 8,5. Apa de la robinet are in general un pH intre 7,3- 7,5. Ph-ul normal al sangelui este de 7,35 si daca coboara sub valoarea neutra de 7, se poate intra in coma sau chiar muri. Celulele din organism sunt usor alcaline si pentru a-si desfasura  activitatea normala trebuie sa-si pastreze alcalinitatea. Multe din alimentele pe care le consumam cresc aciditatea organismului si determina tulburari ale echilibrului acido-bazic. Apa alcalina are capacitatea de a neutraliza deseurilor acide intrate sau produse in organism, ce ulterior sunt eliminate prin urina sau transpiratie.

Continutul in sodiu este un alt parametru pe care producatorii sunt obligati sa-l inscrie pe etichete. Persoanele cu afectiuni cardio-vasculare trebuie sa evite consumul regulat al apelor minerale bogate in sodiu. Acesta este un mineral care se regaseste in exces in alimentatia omului modern si poate cauza hipertensiune arteriala, balonari si retentia apei in organism.

Apa minerala ideala pentru consumul zilnic este bine sa fie plata, cu un ph egal sau mai mare de 7, slab mineralizata si saraca in potasiu, cloruri, nitrati si nitriti, fosfati si fosfiti, sulfati si sulfiti. Suntem o tara cu multe ape minerale, dar putine sortimente indeplinesc aceste criterii de calitate.


About the author

Echipa Impenetrabil

View all posts

1 Comment

  • Eu mi-am ales apa minerala dupa continutul scazut de minerale, pentru ca am probleme cu rinichii si am optat pentru Devin, pentru ca este recomandata de Societatea romana de pediatrie tocmai datorita acestui continut scazut de minerale. Si m-am gandit ca daca poate fi folosita cu toata siguranta pentru biberonul bebelusilor, atunci pentru mine va fi cu atat mai buna!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *