Imaginea prezinta un barbat care a facut exercitii fizice in exces, iar acum ii este greu sa mai faca flotari.

Exercitiile fizice in exces sunt nesanatoase. Cum iti dai seama cand exagerezi?

Articol actualizat in Noiembrie 2017.

Exercitiile fizice in exces pot fi cu adevarat o problema. Chiar daca majoritatea persoanelor au un stil de viata sedentar, exista o minoritate, care face exact opusul, si anume se antreneaza in exces.

Miscarea poate fi privita ca un medicament. Orice medicament are o doza terapeutica, iar ce este in plus provoaca toxicitate, ne mai existant un raport optim beneficii/risc. Echilibrul este foarte fin, greu de stabilit, si variaza de la o persoana la alta. In urmatoarele randuri o sa-ti prezint semnele ce apar cand te antrenezi in exces.

Pierderea masei musculare sau, in unele cazuri, cresterea masei adipoase sunt indicii de supraantrenament. Nevoia suplimentara de energie din timpul exercitiilor fizice poate duce la pierderea masei musculare prin catabolizarea proteinelor din muschi pentru formarea secundara de glucoza. Excesul duce la stres asupra organismului, iar stresul stimuleaza producerea unor cantitati mari de cortizol ce favorizeaza aparitia masei adipoase.

Daca iti scad performantele si nu mai alergi, inoti sau ridici greutati la fel de bine ca de obicei, inseamna ca te supraantrenezi.

Exercitiile fizice facute zilnic sunt prea mult. Alta este situatia in cazul sportivilor de performanta care nu au un alt job si au la dispozitie nutritionisti, doctori si antrenori ce ii asista cu cele mai bune sfaturi si suplimente. Dar si acestia, dupa ani de zile de sport, raman cu anumite probleme, mai ales la nivelul articulatiilor intens utilizate.

Un alt semn de supraantrenament este oboseala cronica atat fizica cat si psihica.

Durerile de oase, articulatii sau de muschi trebuie de asemenea sa-ti ridice aceleasi suspiciuni.

Daca mananci sanatos, dormi suficient, te expui la soare si totusi te simti rau, ai dureri de cap sau simptome de raceala, este posibil ca acestea sa fie cauzate de stresul produs de exercitiile fizice in exces.

Ciclul neregulat la femei si infertilitatea la ambele sexe pot fi semnele unei extenuari cronice cauzata de supraantrenare.

In mod normal dupa o sesiune de exercitii fizice te simti bine pentru ca se elibereaza endorfine, iar apoi, timp de cateva ore sau chiar zile, ai o stare psihica pozitiva cu energie ridicata. Daca la tine observi exact opusul, este posibil sa fie vorba de antrenamente in exces.

Organismul are capacitatea de a se adapta, iar la urmatoarea sesiune de exercitii fizice vei putea sa cresti intensitatea lor, in caz contrar nu ai facut o pauza suficient de mare pentru a se sintetiza noi unitati contractile.

La unele persoane din cauza supraantrenamentului, este posibil sa se produca o crestere in sange a markerilor inflamatiei (V.S.H., proteina C reactiva, fibrinogenul, trombocitele etc) sau a unor enzime (LDH, transaminazele, CK etc) care in mod normal se gasesc in interiorul celulei dar prin distrugerea ei sunt eliberate in exterior.

About the author

Echipa Impenetrabil

View all posts

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *