In poza se observa o fata care vapeaza dintr-o tigara electronica producand multi vapori.

5 lectii importante despre tigara electronica

Articol actualizat in Noiembrie 2017.

Aceste tigari adeseori colorate ofera mai mult decat „vapori de apa inofensivi”, conform unui nou studiu al Centrului pentru Controlul Cercetarii si Educatiei impotriva Fumatului de la Universitatea din San Francisco. Utilizatorii pot de asemenea inhala concentratii reduse de substante chimice, cum ar fi formaldehida, propilen glicol si acetaldehida (pentru a numi doar cateva), iar vaporii pot fi o sursa cu potential toxic de poluare a aerului din spatiile inchise.

In timp ce nivelurile de toxine sunt inca considerate mai joase in comparatie cu emisiile tigarilor conventionale, concluziile se invart in jurul pretentiei industriei de tigari electronice care sustine ca dispozitivele portabile sunt la fel de sigure ca orice alt instrument de renuntare la fumat.

Tigara electronica, denumita si e-tigareta, asa cum o cunoastem astazi, a fost inventata de catre un farmacist chinez, Hon Lik, in anul 2000 ca un ajutor pentru a te lasa de fumat. Ea este un vaporizator portabil care ofera aerosoli cu nicotina, arome si alte substante chimice.

Formaldehida, de exemplu, este o substanta cancerigena care irita ochii, nasul si gatul. Propilen glicolul poate de asemenea provoca iritarea ochilor si a cailor respiratorii, iar expunerea prelungita la acesta poate afecta sistemul nervos si splina. Acetaldehida, cunoscuta sub denumirea de „mahmureala chimica”, este un posibil cancerigen.

Constatarile publicate in revista Asociatiei Americane a Inimii, includ:

1. Unii tineri au primul lor contact cu nicotina prin intermediul e-tigaretei: 20% dintre scolarii si 7,2% dintre liceenii utilizatori de e-tigareta din SUA nu au fumat niciodata tigari conventionale.

2. Absorbtia de nicotina variaza mult intre branduri. Incepand cu 2010, studiile au stabilit ca utilizatorii de e-tigareta au primit niveluri mai mici de nicotina decat fumatorii de tigari conventionale, dar mai multe studii recente arata ca utilizatorii „pasionati” de e-tigareta pot extrage cantitati de nicotina similare cu cele din tigarile conventionale. Un alt studiu a constatat ca 1/3 dintre tigarile electronice folosite de participanti s-au defectat in timpul experimentului. De aceea cercetatorii spun ca este o mare nevoie de produse standardizate si noi reglementari.

3. Doar pentru ca chestiunea e-tigaretei nu este bine studiata, nu inseamna ca folosirea ei este sigura. Pentru a furniza nicotina, se pulverizeaza un jet de particule, care inca nu a fost studiat in profunzime. Nu este clar daca aceste particule ultra fine au efecte asupra sanatatii similare cu cele generate de particulele din fumul de tigara conventionala, au scris cercetatorii. Dar se stie ca aceste particule fine de la tigari si de la aerul poluat cresc riscul de boli cardiovasculare si respiratorii. Si anumite cercetari au constatat ca marimea si dispersia particulelor de la e-tigareta sunt la fel de mari sau chiar mai mari decat cele de la tigara conventionala.

4. Pana in prezent utilizarea tigarii electronice nu este asociata cu succesul renuntarii la tigara conventionala. Un studiu clinic a constatat ca e-tigareta nu a fost mai eficienta decat plasturii cu nicotina, in a-i ajuta pe oameni sa renunte la fumat, si ambele procese de renuntare au avut rezultate foarte modeste fara consiliere.

5. Marile companii de tutun au achizitionat sau au inceput sa fabrice propriile lor e-tigarete. Ei isi promoveaza produsele ca fiind importante pentru „reducerea noxelor” la fumatori, ceea ce le permite sa-si protejeze piata tigarilor in timp ce lanseaza un nou produs. Companiile, de asemenea, cu ajutorul tacticilor cunoscute deja, formeaza grupuri aparent independente pentru drepturile fumatorilor, la fel cum au facut-o pentru tigari in anii ’80.

Studiul, care foloseste puterea cercetarii combinate, se incheie cu o serie de recomandari si politici ce includ interzicerea tigarii electronice oriunde este interzisa si tigara obisnuita, supunerea e-tigaretei acelorasi restrictii de publicitate impuse comercializarii tigarilor si interzicerea aromelor de fructe, bomboane si alcool, care sunt atractive pentru adolescenti.

Daca ti-a placut acest articol, alatura-te, cu un simplu LIKE, comunitatii noastre de cititori de pe pagina de facebook.

Sursa: http://www.huffingtonpost.com/2014/05/14/e-cigarette-studies_n_5319225.html?ir=Healthy+Living

About the author

Echipa Impenetrabil

View all posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *