O persoana careia ii este foame si cauta ceva in frigider dar nu gaseste. Totusi nu este o problema pentru ca sa-ti fie foame din cand in cand este bine pentru organism.
Sursa imaginii: https://flic.kr/p/bcAXpM

De ce senzatia de foame este sanatoasa

Articol actualizat in Noiembrie 2017.
„Foamea” are o conotatie negativa in societatea in care traim. Reactia noastra imediata la acest cuvant este un lucru rau, ceva ce trebuie eradicat. Cand folosim cuvantul „foame” pentru a face referire la problema de insecuritate alimentara, intr-adevar descriem o problema. Cu toate acestea, in conditiile in care exista o multime de produse alimentare disponibile, foamea este, de fapt, o parte din experienta de a manca. Pur si simplu, alimentele au un gust mai bun atunci cand ti-e foame.

Din pacate, unii oameni mananca toata ziua, se simt prea plini si nu dau timp organismului sa devina flamand. Altii incearca sa ignore foamea, intr-un efort de a pierde in greutate, sau sar peste mese pana devin flamanzi si apoi absorb cu voracitate mancarea de tip fast-food in drumul spre casa. Sau unii dezvolta o teama de foame cauzata de privarea de hrana din trecut. Si de cele mai multe ori se incearca sa se evite foamea prin ciugulitul pe tot parcursul zilei. Unii au invatat, de asemenea, sa asocieze eronat alte emotii (cum ar fi singuratatea, plictiseala, etc) cu senzatia de foame.

De aceea poate fi util sa faci cunostinta cu unele modalitati de a repune foamea la locul potrivit.


Francezii fac acest lucru instinctiv in modul lor de a manca, gustarile intre mese sunt rare pentru ca este suficienta mancare la mesele principale, iar foamea este ingredientul esential ca sa mananci bine. Ia in considerare aceste trei motive pentru „a imbratisa foamea” in viata de zi cu zi:

A manca in absenta foamei inseamna probabil ca te supraalimentezi

Unii consilieri in scaderea in greutate au mare succes cu instrumentul denumit scala foamei, care-i ajuta pe oameni sa se reconecteze cu mancarea ca raspuns la semnalele de foame si satietate ale organismului. Conceptul este destul de simplu. Cand utilizezi scala foamei nu mananci pana nu observi ca esti placut flamand (nu infometat) si nu te opresti din mancat decat cand esti placut satul (insa nu prea plin). Penny Wilson, un dietician care foloseste aceasta scala cand lucreaza cu atletii din Houston, o vede ca un instrument pentru „onorarea nevoii organismului de alimente si energie, fara a oferi in exces”. Ea constata ca aceasta practica de reconectare cu semnalele de foame, ii ajuta pe oameni sa piarda din greutate pentru ca taie legatura lor cu acele vremuri cand se supraalimentau.

Lasandu-i pe copii sa li se faca foame, le tai pretentiile de alimentare

 


O parte din responsabilitatea de a hrani copiii are de-a face cu asigurarea unui timp suficient intre randurile alimentare, care sa permita sa li se faca foame. Intr-adevar, a-i lasa pe copii sa li se faca foame este un lucru bun – face ca mancarea sa aiba un gust mai bun si sa fie mai dispusi sa incerce noi alimente. Este foarte usor sa devii pretentios atunci cand nu-ti este foame. Daca te lupti constant cu copilul sa manance, vezi daca poti reduce din mancarurile si bauturile dintre mese (in afara de apa) pentru a-i permite sa-si construiasca un apetit frumos si sanatos inainte de masa.

Foamea iti ingaduie sa te bucuri de mancare

Gandeste-te cand ai auzit ultima oara un discurs bun. Vei observa ca puterea vine nu numai din cuvinte dar si din ritm. Discursurile mari contin pauze critice si fara ele discursul isi va pierde luciul. Acelasi lucru este valabil si cu mancarea. Ai nevoie de foamea creata in timpul acestor pauze intre mese pentru a ajunge la buna alimentatie.

Sursa: http://www.huffingtonpost.com/2013/03/11/feeling-hungry-health_n_2839468.html


Daca ti-a placut acest articol, alatura-te, cu un simplu LIKE, comunitatii noastre de cititori de pe pagina de facebook.

About the author

Echipa Impenetrabil

View all posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *